Batterijen opladen: nooit ’s nachts, nooit als je niet thuis bent

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De brandweerkorpsen in Vlaanderen waarschuwen voor brandgevaar door batterijen.

Elektrische fietsen, elektrische auto’s, PC’s en de telefoon; we laden ze allen ’s nachts op terwijl we slapen of terwijl we het huis uit gaan. De Belgische brandweerkorpsen waarschuwen nu via de Vlaamse media dat batterijen zonder toezicht nicht mogen worden opgeladen; het brandrisico is te hoog!

Als de lader in het stopcontact blijft zitten terwijl het volledig opgeladen is, kan de batterij oververhitten en een vonk ontstaan. Veel mensen steken de batterijen ’s nachts in, waardoor de bewoners niet altijd even snel kunnen ingrijpen wanneer er iets fout gaat. Bovendien worden veel batterijen opgeladen uit het zicht: in de gang of in de garage.

De Belgische brandweerkorpsen hadden dit jaar al verschillende meldingen van branden die veroorzaakt werden door het laden van de batterij van een elektrische fiets en een computer.

Brandpreventie: wat kan je doen om een batterijbrand te voorkomen?

1. Blijf bij het apparaat dat wordt opgeladen, zodat je bij een incident direct kunt ingrijpen; 2. Plaats het apparaat tijdens het opladen vlakbij een rookmelder; vermijd contact met brandbaar materiaal. Je telefoon op je bed of in de zetel opladen, is gevaarlijk. De vonk kan sneller overslaan op textiel. 3. Gebruik de oorspronkelijke opladers die bij het product zijn geleverd; 4. Stop de stekker direct in een stopcontact, dus niet in een verlengsnoer; 5. Laat een accu nooit in een lader zitten als deze lang niet is gebruikt, dit kan leiden tot oververhitting. 6. Gooi kapotte opladers of versleten kabels meteen weg.