Aspirine tegen borstkanker

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar toch ­bestaat de kans dat goed­kope aspirine voor een doorbraak kan zorgen tegen borstkanker.

Dagelijks een aspirine nemen, helpt volgens een recente Amerikaanse studie, borstkanker voorkomen. Een dagelijkse aspirine vermindert de groei van borstkankertumoren en helpt bij de preventie van borstkanker.

Aan de universiteit van Kansas City werd getest hoe borstkankercellen in reageerbuis op verschillende bestaande medicijnen reageerden. Tot eenieders verrassing bleken de cellen sterk te reageren op aspirine. De aspirine verwoestte het grootste deel van de kankercellen. De cellen, die niet konden vernietigd worden, waren na de aspirinebehandeling niet in staat om verder te groeien.

Later werd het onderzoek verder gezet met muizen. De wetenschappers ontdekten dat de tumoren van de met de aspirine behandelde muizen gemiddeld 47 procent minder waren dan die van de onbehandelde muizen met kanker.

"Bloedverdunners als aspirine helpen tegen het uitzaaien van kanker. Ze zorgen ervoor dat het bloed niet zo snel stolt. Hierdoor kan kanker minder goed groeien en verspreiden." leggen de wetenschappers uit Kansas uit.

De bloedverdunners zorgen ervoor dat bloedplaatjes of trombocyten niet geactiveerd kunnen raken. Kanker heeft er juist veel baat bij als deze geactiveerd worden. Geactiveerde bloedplaatjes helpen kankercellen namelijk om zich te verstoppen en verspreiden.

Aspirine en ibuprofen zouden samen ook een chemokuur effectiever kunnen maken; dat is in het onderzoek echter nog niet voldoende aangetoond.

In vier ziekenhuizen in ons land, waaronder het UZ Gent en het UZ Antwerpen, wordt getest of aspirine ook kan helpen tegen baarmoederhalskanker. In Antwerpen startte in oktober nog een ­ander onderzoek waarbij darmkankerpatiënten aspirine krijgen als aanvulling op chemo.

Laten we hopen dat dit goedkope medicijn een wondermiddel kan zijn!