Antibiotica: Waarom? Hoe?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

"Antibiotica moet je enkel gebruiken wanneer absoluut nodig!" Waarom is dat zo? En in welk geval is een antibioticum dan wel aangeraden? Hoe moet je deze wondergeneesmiddelen gebruiken? Welke zijn de risico’s? Fiftytoo maakt de stand van zaken op.

Wat zijn antibiotica?

Dagelijks dringen externe stoffen ons lichaam binnen. Het kan gaan om bacteriën, virussen, parasieten,… Om de vermenigvuldiging van bacteriën te vermijden, werden antibiotica op punt gesteld. Er bestaan 2 types van antibiotica:

-  Smalspectrum antibiotica

Met deze antibiotica kunnen een bepaald aantal specifieke bacteriën aangepakt worden. Deze geneesmiddelen gaan dus enkel de “slechte” bacteriën aanvallen maar degenen die nuttig of onschuldig zijn voor het lichaam worden gespaard.

- Breedspectrum antibiotica

Deze antibiotica vallen verschillende bacteriën aan waardoor ook “goede” bacteriën verloren gaan.

De gevolgen van antibiotica

De uitvinding van antibiotica was een grote doorbraak in de medische wereld. Helaas hebben deze wondergeneesmiddelen ook een aantal mogelijke ongewenste neveneffecten…

De meest voorkomende neveneffecten zijn de volgende:
- Verstoring van de darmflora Ontwikkeling van weerstand tegen antibiotica
- Ontwikkeling van mycose
- Allergische reacties

Voor 1 persoon zijn die gevolgen verwaarloosbaar maar als het je het daarentegen globaal bekijkt, wordt het een heel ander plaatje. Overmatig gebruik van antibiotica kan leiden tot de vermenigvuldiging van infecties via virussen en schimmels.

Men heeft trouwens kunnen vaststellen dat sommige microben ongevoelig worden aan antibiotica, waardoor sommige ziektes die we nu nog kunnen genezen, ongeneesbaar kunnen worden. Daarom kan je antibiotica beter beperken tot gevallen waarin het absoluut nodig is!

Antibiotica: In welke geval nuttig?

"Neem enkel antibiotica wanneer het absoluut nodig!" we zullen het niet genoeg herhalen. Maar welke antibioticabehandeling is geschikt op welke moment?

Wanneer ons lichaam wordt aangevallen door bacteriën zoals bijvoorbeeld in geval van longontsteking, hersenvliesontsteking, infectie, wonden, is het gebruik van antibiotica zeker gerechtvaardigd.

Als het echter gaat om bepaalde “winterziektes” zoals een gewone griep bijvoorbeeld, dan is het absurd om antibiotica te nemen. Deze ziektes worden veroorzaakt door een virus en antibiotica werken niet tegen virussen.

Antibiotica worden vaak ten onrechte genomen

Het heeft dus geen enkele zin om antibiotica te vragen aan je arts als je gewoon een griep hebt of een keelontsteking… Je arts zal dit normaal gezien ook weigeren.

Mocht hij het niet weigeren, dan wil hij je waarschijnlijk niet tegenspreken of niet de tijd nemen om je uit te leggen waarom het geen goed idee is. Hoe antibiotica innemen?

Heeft je arts antibiotica voorgeschreven? In dat geval moet je enkele eenvoudige regels naleven:
- respecteer de dosering die je arts heeft voorgeschreven
- neem ze precies op het uur dat gevraagd wordt
- blijf de antibiotica nemen tot de behandeling afloopt ook als de symptomen verdwenen zijn! Stop dus in geen geval met de antibiotica omdat je je beter voelt!