Antibacteriële poetsmiddelen ongezond

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Antibacterieel lees je tegenwoordig steeds vaker op poetsproducten. En dat klinkt toch goed, als we slechte bacteriën doden?

Ziekmaker Antibacteriële of desinfecterende schoonmaakmiddelen zijn bedoeld om zo veel mogelijk bacteriën te doden. Ze doden dus ook goede bacteriën die ons lichaam juist nodig heeft. Nog enger is dat ziekmakende bacteriën immuun kunnen worden voor het reinigingsmiddel, waardoor ze je toch ziek kunnen maken en daarenboven agressiever worden tegen geneesmiddelen.

Bovendien zou je bij overmatig gebruik zelfs een allergie voor schoonmaakproducten kunnen ontwikkelen, waarschuwt de Gezondheidsraad.

Dikmaker Uit Canadees onderzoek blijkt nu ook dat deze soort schoonmaakmiddelen al bij baby’s vanaf 2 maanden de darmflora beschadigen, waardoor de kans op obesiteit toeneemt. Er is niet onderzocht of dat voor senioren ook geldt, maar het is een reden te mer om deze schoonmaakmiddelen uit je huis te weren.

Als op een schoonmaakmiddel staat dat het product ‘desinfecterend’ of ‘antibacterieel’ werkt, weet je genoeg. Bij twijfel kun je de ingrediëntenlijst bekijken. De meest voorkomende desinfectiemiddelen zijn chloor, triclosan en chloorhexidine. Dit laatste middel zit bijvoorbeeld in veel ontsmettende doekjes, handgels en zelfs in mondwater.