Alzheimer: vrouwen dubbel zo veel kans

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Vrouwen lopen dubbel zoveel kans om Alzheimer te ontwikkelen. Waarom? Uiteraard leven ze langer en maken daardoor meer risico’s op aan ouderdom gerelateerde aandoeningen, maar ook hormonen zouden een rol spelen.

Vrouwen zonder eierstokken hebben 140% meer kans op Alzheimer, omdat de productie van oestrogenen in elkaar zakt. Is de oplossing dan simpel: extra oestrogenen toedienen? Het blijkt van wel, maar er is nog niet duidelijk in welke dosis en hoe lang de hormonen zouden moet worden toegediend.

Bijkomend probleem: artsen zijn niet de grootste fans van hormoontherapie, wegens de link met kanker en hartziekten. Toch vinden sommige neurologen hormoonbehandeling tussen de 50ste en 60ste verjaardag verdedigbaar.

Het gevaar lijkt geweken wanneer de oestrogenen worden toegediend tijdens of vlak voor de menopauze. Oestrogeen is echter niet het enige hormoon dat een rol speelt. Ook schildklieren die slecht werken, zijn gelinkt aan cognitieve aftakeling en dementie. Mannen hebben minder vaak last van een slecht werkende schildklier, maar hebben dan weer wel verhoogde stereoïdehormonen ten gevolge van stress waardoor de hersenen ook worden beschadigd en het risico op Alzheimer wordt verhoogd.

Mannen- en vrouwenhersenen zijn verschillend, dus het hoeft ook niet te verbazen dat Alzheimer zich ook op andere manieren manifesteert bij de verschillende seksen. Zo hebben vrouwen ook meer kans op depressie, maar minder op hersenschade ten gevolge van een ongeval.

Bron: hln.be