Als je wil weten hoe lang je zal leven

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Zo weet jij of je lang zal leven!

Nederlandse wetenschappers ontdekten recent dat je ouderdom bepaald wordt door je moeder.

Bepaalde genen kunnen enkel doorgegeven worden door je moeder, de mitochondriale dna. Het zjn die genen die bepalen of je erg oud kan worden.

De onderzoekers volgden jarenlang de oudste mensen uit Nederland en ontdekten dat velen ook stokoude moeders hadden. Daarnaast hadden ze ook tantes en nonkels, aan moederszijde, die erg oud geworden zijn.

Toch zijn het niet alleen de genen van de moeder die invloed hebben op jouw latere leeftijd. Zo kunnen ook milieu- en cultuurinvloeden doorslaggevend zijn, zoals bijvoorbeeld de toegang tot gezond, biologisch eten en de regelmaat in het bewegen/sporten.

Genen moederszijde ook belangrijk voor IQ

Uit eerder onderzoek bleek ook al dat de beste voorspeller voor het IQ van je kind het IQ van hun moeder was. Op het X-chromosoom, waar mannen er maar één van hebben en vrouwen twee, bevinden zich tientallen genen die invloed hebben op intelligentie en mentale handicaps. Op het corresponderende Y-chromosoom, dat je van je vader kreeg, bevinden zich behalve de genen die het geslacht bepalen nauwelijks andere genen.