Als een dipje blijft duren...

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

10 oktober is het wereldwijd Dag van de Geestelijke Gezondheid. Omdat iedereen wel iemand kent met een psychische aandoening...

Een op vier mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met een geestelijk gezondheidsprobleem. Ook jij kent vast iemand die aan een psychische aandoening lijdt.

Over de periode van een jaar kampen ongeveer 700.000 mensen met een psychisch probleem. Dat komt bijna overeen met de totale bevolking van de twee grootste Vlaamse steden, Antwerpen en Gent, samen.

Vlaanderen heeft een van de hoogste zelfmoordcijfers van Europa. De oorzaak daarvan is niet helemaal duidelijk. Maar de cijfers bewijzen wel dat veel landgenoten, ook jongeren, geen uitweg meer zien voor hun problemen. Daarom is het belangrijk om meer over onze geestelijke gezondheid te praten.

Werelddag Geestelijke Gezondheid Ook dit jaar grijpt de WFMH (World Federation for Mental Health) 10 oktober aan om het thema geestelijke gezondheid in de publieke aandacht te brengen. Constante in de opeenvolgende campagnes is het pleidooi om mensen met psychische problemen niet uit te sluiten, maar een zo gewoon mogelijk leven te laten leven. Naast het lijden die de psychische problemen met zich brengen, is de sociale uitsluiting en discriminatie de belangrijkste belemmering om dit te realiseren.

Een dipje? Of een aandoening?

Een psychische aandoening is niet hetzelfde als een dip. Je kunt in de put zitten door zaken die gebeuren in je leven: een ontslag, een overlijden, een scheiding… Hoe moeilijk deze gebeurtenissen ook zijn, we passen er ons meestal snel aan aan. Duurt de dip erg lang, dan kan dit betekenen dat er sprake is van een psychisch probleem.

Er is geen duidelijke lijn te trekken tussen wat als normaal en wat als niet normaal wordt beschouwd. Dit is ook afhankelijk van de tijdsgeest. Sommige zaken werden vroeger als een ziekte beschouwd en nu niet meer. Homoseksualiteit is daar een voorbeeld van. Andere zaken worden nu als een ziekte beschouwd en vroeger niet. Een druk kind was vroeger gewoon een druk kind, vandaag krijgt dat kind vaak de diagnose ADHD opgeplakt. Vroeger vond men het normaal dat je een aantal jaren rouwde om je overleden partner, vandaag verwacht men dat je er na enkele maanden al overheen bent.

Voldoende rust, een gezonde levensstijl, lichaamsbeweging en sociale contacten kunnen ervoor zorgen dat de klachten niet uitmonden in een ernstiger probleem. Aan een goede geestelijke gezondheid kun je dus zelf werken. Hier staan enkele eenvoudige tips die je daarbij kunnen helpen.

Maar soms is dat niet genoeg. Soms heb je hulp nodig van buitenaf. Op deze website vind je meer informatie bij wie je kan aankloppen. Hier vind je een volledig overzicht van alle mogelijkheden.