Alles wat je moet weten over allergieën

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Loopneuzen, niezen, rode plekjes, jeuk… er zijn steeds meer mensen die last hebben van deze symptomen als gevolg van een allergie. In België hebben 3% van de volwassenen en 8% van de kinderen last van allergieën of intolerantie aan een bepaald voedingsmiddel!

Hoe kan je het onderscheid maken tussen een allergie en een eenvoudige intolerantie? In welk geval moet je je ongerust maken of raadplegen? Kan een allergie genezen worden? Fiftytoo geeft je het antwoord!

Wat is een allergie?

Een allergie is een abnormale reactie van het lichaam op bepaalde stoffen die op zichzelf onschadelijk zijn. Deze stoffen worden allergenen genoemd. Ongeveer 20 tot 30% van de bevolking heeft allergie en zal reageren op deze stoffen.

Best gekend zijn allergie voor stuifmeel, huidschilfers van honden en katten, uitwerpselen van huisstofmijten of sporen van schimmels.

Allergische symptomen

Allergieën kunnen erg uiteenlopende symptomen veroorzaken. Dat kan gaan van een beetje jeuk tot een serieuze depressie! We maken hier een niet-exhaustief overzicht van de allergische symptomen:
- Huidreacties : eczema, jeuk, rode plekjes, puistjes, blaasjes,…
- Reacties op niveau van de luchtwegen: astma, hoesten, loopneus, chronische bronchitis, tranende ogen,…
- Reacties op niveau van de spijsvertering: diarree, misselijkheid, overgeven,…
- Andere reacties: hoofdpijn, vermoeidheid, depressie,…

Soms zijn er heel hevige reacties op stoffen die we eten zoals pinda, fruit, granen, vis, schaal- en schelpdieren, ... Zelfs het gif van bijen en wespen, contact met latex en geneesmiddelen kunnen een hevige allergische reactie veroorzaken. In dergelijk geval kan een snelle ziekenhuisopname van doorslaggevend belang zijn.

Allergieën en voedingsintoleranties

De symptomen van allergieën en voedingsintoleranties zijn vaak dezelfde maar bij allergieën zijn ze heviger. Door deze gelijkaardige symptomen worden de 2 vaak met elkaar verward.

In het geval van voedingsintolerantie herkent ons lichaam de elementen niet meer die aanvallen, waardoor er een chronische infectie kan ontstaan.

Het enige wat je dan kan doen, is het voedingsmiddel in kwestie van het menu schrappen en het daarna geleidelijk aan terug invoeren…

Hoe wordt allergie behandeld?

Om een allergie kwijt te raken, zijn er geen 1000 oplossingen. Er zijn slechts 3 mogelijkheden: eliminatie, desensibilisering en medicatie.

Eliminatie is een eenvoudig principe. Je vermijdt contact met de allergenen. Dat lijkt makkelijk maar in de praktijk is dat zeker niet altijd evident…

De 2de mogelijkheid is desensibilisering om een einde te stelen aan sommige allergieën. Het principe is het volgende: door een steeds grotere dosis van de allergenen toe te dienen, wordt het lichaam eraan gewoon waardoor het niet meer zal reageren. Daarvoor moeten er eerst huidtest worden uitgevoerd om na te gaan welke allergenen er precies aan de basis liggen van de allergie.

Voor deze methode moet je echter wel veel geduld hebben! De eerste 3 weken, moet je 1 keer per week een inspuiting krijgen, dan 2 keer per maand gedurende 1 of 2 maanden en dan nog een paar jaar 1 spuit per maand. Met deze methode kan men echter niet alle allergieën aanpakken.

Ten slotte zijn er ook nog geneesmiddelen die de symptomen kunnen verzachten maar die de allergie zelf niet kunnen verbeteren.

Hoe wordt allergie gediagnosticeerd?

De specialist of huisarts kan een allergie vaststellen aan de hand van het klachtenpatroon in combinatie met een huidpriktest (ook wel skin prick genoemd) en/of bloedonderzoek (RAST).

Allergieconsultatie:

De arts begint met vragen over de klachten, het verloop van de allergie, de belasting, de familiegeschiedenis etc. Deze fase wordt anamnese genoemd. Op deze manier krijgt een arts een precies beeld van de ernst van de klachten, leefomstandigheden, mogelijke beïnvloedende factoren en kan worden overwogen wat er tegen te doen is.

Huidpriktest:

Om vast te stellen of het om een allergie gaat, kan de arts een huidpriktest uitvoeren. Bij deze test worden kleine druppeltjes van allergeenextracten aangebracht op de onderarm. Met een naaldje prikt men door het druppeltje in de huid. Na 15 minuten kan worden afgelezen of het lichaam gereageerd heeft. Bij een allergische reactie zal een kleine rode zwelling (“kwaddel”) op de huid ontstaan dat een beetje kan jeuken.

Nasale provocatie:

Bij nasale provocatie wordt het te onderzoeken allergeen in contact gebracht met het te onderzoeken orgaan, namelijk de neus. Beoordeeld wordt of contact tussen het desbetreffende allergeen en het orgaan leidt tot voor de patiënt herkenbare klachten. De testen zijn niet zonder risico en moeten uitgevoerd worden door ervaren specialisten. Provocatietesten worden uitgevoerd ter bevestiging of uitsluiting van een allergie als anamnese, huidtesten of RAST (bloedonderzoek) onvoldoende informatie verschaffen.