Alles over rimpels

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Ze tonen dat we blij zijn, of droef, of verrast... Maar ze laten ook zien dat de tijd vervliegt, dat het leven vordert. Aanpakken dus, die rimpels!

Wat zijn rimpels?

De huid bestaat uit een heel netwerk van groefjes, grote en kleine. Wanneer je jong bent, zie je die rimpeltjes niet. Met het ouder worden, zijn er steeds minder kleine rimpeltjes en worden de grote groeven en plooien talrijker en dieper: je huid ontspant zich meer en meer. Vanaf de middelbare leeftijd, maakt je lichaam immers minder onderhuids bindweefsel en elastine aan. Wanneer de afbraak van elastine groter is dan de aanmaak ervan, wordt je huid slapper, en begin je dus rimpels te vertonen.

Op welke leeftijd verschijnt de eerste rimpel?

De huid van twintigers begint al te deshydrateren. Gemiddeld genomen, verschijnen de eerste rimpel(tje)s rond je vijfentwintigste. Maar die zijn nog niet erg zichtbaar.

Het is pas als dertiger dat je huid echt begint te verslappen. De meeste mensen zullen op hun vijfendertigste hun eerste rimpel toch al ontdekt hebben.

Hoe vermijd je rimpels?

Spijtig genoeg is het onmogelijk om te voorkomen dat rimpels verschijnen. Veroudering van de huid is immers een natuurlijk, en onvermijdelijk fenomeen. Er zijn echter wel bepaalde externe factoren die rimpelvorming versnellen en verergeren. En het goede nieuws is dat je daartegen wél iets kan ondernemen.

Welke externe factoren bestaan er?
- de zon
- vervuiling
- onevenwichtige voeding
- slaaptekort
- overmatig alcoholgebruik
- roken
- ...

Kortom, gezond en evenwichting leven is de meest doeltreffende manier om ook rimpelvorming zo goed mogelijk onder controle te houden.

Aan de slag met crème

Er zijn honderden, om niet te zeggen duizenden anti-rimpel crèmes op de markt. Stuk voor stuk beloven ze je spectaculaire resultaten in je strijd tegen rimpels. Maar als die "gespecialiseerde" crèmes niet je ding zijn, kom je al een heel eind met een goede hydraterende crème. Vraag aan je apotheker raad en kies een dag- en een nachtcrème die aangepast is aan je huidtype. Je huid zal er erg blij mee zijn.

De strijd tegen rimpels opgevoerd

Wie de strijd nog wat wil opvoeren, kan een beroep doen op meer ingrijpende hulpmiddelen.

Eerst en vooral zijn er allerlei inspuitingen, die de oppervlakkige groefjes opvullen: collageen, het bekende botox (botuline toxine), vet, ... Aan jou de keuze. Er bestaan eveneens technieken, zoals de "flash lamp", die door het gebruik van intens licht de verslapping van de huid en dus de rimpels kunnen verminderen. Meestal heb je wel meerdere sessies nodig vooraleer je resultaat begint te zien.

Daarnaast zijn er ook nog abrasieve behandelingen mogelijk. Met peeling of microdermabrasie kan je de diepste rimpels rond je mond en ogen verminderen.

Tenslotte kan je met plastische chirurgie je huid laten liften. Dat is een echte operatie, die de plooien in je huid glad maakt, waardoor ze effectief verdwijnen.

Lees ook het artikel Zo bescherm je je huid en je haar de hele winter door.