Alles over bloeddruk

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Meer dan 20% van de bevolking in geïndustrialiseerde gebieden heeft een te hoge bloeddruk. Het gaat m.a.w. om 2 miljoen Belgen die met hypertensie te kampen krijgen. Bij slechts 1 op 2 wordt de diagnose ook effectief gesteld.

Hoge bloeddruk die niet vastgesteld wordt, is echter een "sluipmoordenaar" die hart- en vaatziektes en nierproblemen kan veroorzaken.

Wat is eigenlijk hoge bloeddruk? Hoe kan je het opsporen? Hoe verzorgen?

Wat is hoge bloeddruk?

Bloeddruk is de kracht die het bloed uitoefent wanneer het door de slagaders stroomt. Als die druk te groot wordt, is er sprake van hypertensie (te hoge bloeddruk).

Om de bloeddruk te meten, bestaat er een soort armband die eerst strak rond de arm wordt aangespannen en daarna terug wordt losgelaten. Daarna verschijnen er 2 cijfers op het scherm, 1 cijfer voor de bovendruk en 1 cijfer voor de onderdruk.

De bovendruk is idealiter lager dan 14, de onderdruk lager dan 9. 14/9 is dus ok maar 12/8 is eigenlijk het streefcijfer.

Symptomen van hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk gaat zelden gepaard met duidelijke symptomen en wordt daarom ook "sluipmoordenaar" genoemd. De mensen die uitzonderlijk wel af te rekenen krijgen met symptomen, klagen over hoofdpijn, gezichtsproblemen, vermoeidheid, sufheid, ...

De diagnose stellen van hoge bloeddruk kan erg snel en eenvoudig. Je kan dus regelmatig checken of je al dan niet last hebt van hoge bloeddruk, zelfs zonder symptomen.

De gevaren van hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk op zich is niet gevaarlijk. Als de hoge bloeddruk echter niet behandeld wordt, kan het wel een aantal serieuzere problemen veroorzaken:

- herseninfarct
- hartinfarct
- longoedeem
- nierproblemen zoals nierinsufficiëntie

Hoge bloeddruk behandelen

Enkele eenvoudige aanpassingen aan je levensstijl kunnen voldoende zijn om de hypertensie onder controle te krijgen. Indien deze aanpassingen niet voldoende blijken te zijn, is het nog steeds mogelijk om de bloeddruk met geneesmiddelen onder controle te krijgen.

Dit zijn de leefregels die je best kan naleven indien je last hebt van hypertensie of hypertensie wil vermijden:

- gewicht verliezen (als je te zwaar bent)
- regelmatig aan lichaamsbeweging doen (minstens 2 keer per week 30 minuten)
- stoppen met roken (indien van toepassing)
- gezond eten: meer fruit en groenten, minder zout, vet en alcohol
- regelmatig zorgen voor ontspanning

In bepaalde gevallen zal de arts beslissen de hypertensie met geneesmiddelen te behandelen. Voor welk geneesmiddel de arts zal kiezen, zal afhangen van de eventuele symptomen van de patient.