Alle afwas in de vaatwasser!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Goed nieuws voor wie liever niet te vaak aan de afwasbak staat: je kan de vaat nooit zuiniger doen dan een moderne vaatwasser. Een Duits onderzoek naar Europese afwasgewoonten wijst de vaatwasser aan als beste keuze. Want hoe zuinig je ook bent met water en energie, van een vaatwasser kan je nooit winnen.

Onderzoekers van de universiteit van Bonn nodigden 113 Europeanen uit tien Europese landen uit om in een laboratorium te komen afwassen, precies zoals ze dat thuis zouden doen. Ze kregen 140 stuks serviesgoed, bestek en glazen te verwerken met aangekoekte resten van spinazie, gehakt, havermout, melk, margarine, thee en eigeel.

Gemiddeld deden de proefpersonen er 79 minuten over, hadden ze 103 liter water nodig, en verbruikten ze 2,5 kWh energie om het vaatwerk schoon te krijgen. Maar zelfs de zuinigste afwassers konden niet op tegen twee vaatwasmachines (met het milieulabel AAA) die in het lab dezelfde vaat te verwerken kregen. Die verbruikten amper tien liter water, en de helft van de energie van de handwassers. En het resultaat was beter!

Vaatwassers zijn niet altijd zuiniger dan de mens geweest, geven de onderzoekers toe. Ze zijn met de tijd een stuk efficiënter geworden. De recente modellen gebruiken een derde minder energie en minder dan de helft water van de eerste modellen.

Wil je je water- en elektriciteitsrekeningen goedkoper, zet dan alle afwas in de vaatwasser. Niet alleen het milieu en je portemonnee varen daar wel bij, je wint ook vrije tijd. Door de vaat aan je machine over te laten, wint een mens bijna een uur per dag, aldus het Duitse onderzoek.

Tot slot: het verschil tussen de proefpersonen is de moeite om te vermelden! Een Spanjaard sloeg alle records: pas 447 liter water later beschouwde hij de afwas als gedaan. De zuinigste proefpersoon, een Brit, had maar 14 liter water nodig. Het spaarzaamst met water waren de Duitsers, de Britten en de Ieren: die deden het duidelijk beter dan de Spanjaarden, Portugezen, Turken, Italianen, Fransen, Polen en Tsjechen. Er deden geen Belgen mee aan het onderzoek.