Alcohol sneller afbreken door veel te eten?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Nog steeds gebeuren van de 1/4 verkeersongevallen tijdens feestdagen door teveel alcohol.

Glaasje op, laat je rijden; de Belgen organiseren zich niet slecht voor de feestdagen. Zo kiest een op de vier (25 procent) een bob om veilig thuis te geraken. De meerderheid van de Belgen (74 procent) drinkt niet of drinkt maximaal drie glazen alcohol op feestdagen wanneer ze nog moeten rijden.

Toch rijdt bijna 8 procent met 7 glazen alcohol! Een deel van hen meent met die alcoholhoeveelheid ook nog in staat te zijn te rijden, hoewel ze sowieso boven de legale alcohollimiet zitten. Nochtans is bij een op de vier ongevallen tijdens de feestdagen een bestuurder betrokken die onder invloed is van alcohol. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Alcoholpercentage snel naar beneden halen?

1/5 Belgen gelooft dat er wondermiddeltjes zijn om het alcoholgehalte te laten dalen. Zo denkt 10 procent van de ondervraagden (en zelfs 16 procent van de -34-jarigen) dat veel eten het alcoholgehalte in het bloed sneller doet dalen.

Vier procent rekent dan weer op koffie, terwijl dat net als effect heeft dat het de werking van alcohol in je lichaam verlengt. Vier procent denkt ten slotte dat een frisse neus halen helpt. Niets is echter minder waar: alcohol wordt van nature afgebroken in je lichaam. Gemiddeld breekt je lichaam 0,15 promille per uur af. Er is geen enkele pil of truc die het alcoholgehalte in je bloed sneller doet dalen.

Alternatieve oplossingen

14 procent van de feestvierders blijft op de feestlokatie slapen, 10 procent neemt het openbaar vervoer en 7 procent belt een taxi. Opmerkelijk detail: in Wallonië is het meer ingeburgerd om te blijven slapen op de feestlocatie (24%) dan in Vlaanderen (8%). Daar kunnen we misschien wel wat van leren?