Al asperges gekocht dit jaar?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De eerste Vlaamse asperges liggen sinds eind februari in de winkel. En ze zijn dit jaar uitzonderlijk goedkoop.

Over de teelt

Hoewel de openlucht aspergeteelt pas vanaf half april asperges oplevert, zijn er nu al asperges uit de ‘verwarmde’ teelt. Ze worden in serres gekweekt, of onder plastic tunnels, of met verwarmingsbuizen onder de grond.

Omwille van de straffe winterprik in februari zijn de kwekers blijven stoken in hun serres, waardoor de asperges goed konden groeien. Nu ook de buitentemperatuur weer gestegen is, blijken al veel asperges klaar te zijn voor consumptie.

Het teeltseizoen loopt traditioneel tot 24 juni, de feestdag van patroonheilige Sint-Jan, met een piek rond Pasen.

Vraag en aanbod

Weinig mensen weten dat er al asperges zijn. Een kleine vraag dus, die er in combinatie met het grote aanbod voor zorgt dat asperges momenteel opvallend goedkoop zijn. Op de veiling van Mechelen vertrokken de eerste asperges aan drie euro per halve kilo, terwijl ze normaal zo vroeg op het jaar eerder vijf euro kosten. Profiteer ervan en geniet van dit witte goud!

In België worden in totaal 196 hectaren asperges verbouwd. De Belg eet gemiddeld 50 gram asperges per jaar. De echte aspergeliefhebbers gaan hier natuurlijk ver boven.

Meer over asperges

Lees ook het artikel Asperges, het witte goud, gepost bij het begin van het ‘openlucht’ aspergeseizoen vorig jaar. Je leert er onder andere hoe je asperges bewaart en hoe je ze bereidt.