Afvallen na je 60ste

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Als zestigplusser reageert je lichaam anders dan als twintiger. Welk dieet volg je nu best als je wil afvallen?

Amerikaanse bewegingswetenschappers, verbonden aan Wake Forest University, beschreven deze maand in het magazine Obesity de resultaten van een onderzoek bij zestigplussers.

Zestigplussers met overgewicht die willen afslanken verdubbelen de snelheid waarmee de overtollige kilo’s lichaamsvet verdwijnen, als ze hun dieet combineren met lichaamsbeweging. Krachttraining (fitness) werkt beter dan bijvoorbeeld stevig wandelen.

De voornaamste voedingsfactor die bepaalt hoeveel spiermassa trainende zestigplussers winnen is niet eiwit, maar cholesterol. Hoe meer cholesterol de ouderen in de studie via hun voeding binnenkregen, des te meer vetvrije massa wonnen ze, ontdekten de onderzoekers. De groep ouderen die dagelijks per kilo lichaamsgewicht zeven tot tien milligram cholesterol consumeerde, won meer dan twee kilo vetvrije massa. De ouderen die praktisch geen cholesterol binnenkregen gingen niet vooruit.

Een tweede factor was het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen. Gebruikten ouderen lovastatin en aten ze ook veel cholesterol, dan wonnen ze maar liefst vijf kilo vetvrije massa. Cholesterolverlagende medicijnen versterken dus het effect van voedingscholesterol. De onderzoekers willen oudere sporters aanbevelen meer cholesterol te eten.