Aderontsteking of flebitis

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Een aderontsteking of flebitis kan aan de oorsprong liggen van erge complicaties. Als je er op tijd bij bent, kan je dit echter voorkomen. Daarom wil Fiftytoo je goed inlichten.

Wat is een aderontsteking of flebitis?

Flebitis is een ontsteking van een ader. In de meeste gevallen komt het voor in de beenaders. Je merkt het bijvoorbeeld door een pijnlijke, rode streng in het verloop van een ader.

Soms kan bloedstolsel de terugkeer van het bloed naar het hart belemmeren en zo de vorming van spataders, chronische oedemen of spataderzweren in de hand werken.

Maar het grootste gevaar is dat het bloedstolsel loskomt en via het bloed in de longslagader terechtkomt. Als dat gebeurt, kan er zich een longembolie ontwikkelen, een aandoening die in 15 tot 20% van de gevallen fataal is.

Risicofactoren

Erfelijkheid, obesitas, te weinig lichaamsbeweging, uitdroging, te strakke kleding kunnen problemen met de bloedsomloop in de hand werken. Naast deze “algemene oorzaken”, zijn er andere factoren die een rol spelen:
- Onvoorziene immobilisatie: 1 van de je ledematen ligt in het gips, je moet wegens ziekte of zwangerschap plat blijven liggen of je maakt eenvoudigweg een lange reis met het vliegtuig, je staat lang recht bij je werk… het zijn allemaal mogelijke oorzaken van flebitis.
- Bij vrouwen kan het nemen van hormonen ook een invloed hebben. Oestrogenen hebben de neiging om de bloedstolling te bevorderen.
- Zwangerschap; zwangere vrouwen hebben een vertraagde bloedsomloop waardoor een aderontsteking sneller kan voorkomen.
- Een recente chirurgische ingreep.

Flebitis voorkomen

- Om de bloedsomloop te bevorderen, kan je zo vaak mogelijk de voeten hoger leggen (door bv. een kussen onder je matras te leggen of je voeten hoger te leggen wanneer je TV kijkt). Je benen van onder naar boven toe masseren is ook een optie.
- Als je weet dat je enkele uren niet kan bewegen, is het een goed idee om steunkousen te dragen.
- Doe regelmatig aan sport. Door regelmatig te stappen of te zwemmen, kan de bloedsomloop bevorderd worden.
- Stop met roken.

Flebitis herkennen

Diepe flebitis wordt gekenmerkt door pijn in de kuit die gevoelig is, warmer aanvoelt en in volume is toegenomen. De tekens zijn echter vaak onvolledig aanwezig en in vele gevallen zijn ze niet eens aanwezig.

Bij oppervlakkige flebitis kan men soms onderhuids een verharde streng voelen. Dit type flebitis is veel minder ernstig want meestal evolueert het niet naar longembolie.

Behandeling flebitis

Behandeling van flebitis kan afhangen van de locatie, omvang, symptomen ervan en de onderliggende medische aandoeningen. Over het algemeen worden oppervlakkige flebitis van de bovenste en onderste ledematen behandeld door het toepassen van warme kompressen, hoger leggen van de betrokken ledematen, wandelen, en orale anti-inflammatoire geneesmiddelen (bv. ibuprofen, Voltaren, Cataflam).

Plaatselijke anti-inflammatoire medicijnen kunnen ook nuttig zijn, zoals diclofenac gel. Externe compressie met steunkousen is ook aanbevolen voor patiënten met een oppervlakkige flebitis van de benen.