Achteruitgang hersenen vertraagd door aspirine

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wetenschappers aan de universiteit van Göteburg meldden dat elke dag een aspirine slikken de achteruitgang van de hersenen bij vrouwen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten kan vertragen.

Voor hun onderzoek volgden de wetenschappers ongeveer 500 vrouwen van 70 tot 92 jaar gedurende vijf jaar. De vrouwen hadden een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Aan het begin en einde van de studie werden hun cognitieve vaardigheden gemeten. Ondermeer hun intelligentie en oriëntatievermogen werden getest.

Betere testscores

Bij vrouwen die gedurende vijf jaar dagelijks een lage dosis aspirine gebruikten, bleken de testscores veel minder te verslechteren dan bij vrouwen die geen aspirine slikten. Aspirine lijkt dus bij vrouwen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten de achteruitgang van hun cognitieve vaardigheden te vertragen. Er werd ook gekeken naar het ontwikkelen van dementie, maar daar bleek het gebruik van aspirine geeft invloed op te hebben.

Advies

Voorlopig adviseren de wetenschappers nog niet om dagelijks aspirine te gebruiken omdat ze de risico’s op lange termijn nog niet kennen. De voordelen wegen misschien niet op tegen de nadelen en meer onderzoe is nodig. Daarom zullen de vrouwen nogmaals vijf jaar gevolgd worden.

Bron: nu.nl