93-jarige yogalerares denkt niet aan stoppen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De Frans-Indische Tao Porchon-Lynch haalde het Guinness Book of World Records met een opmerkelijke prestatie: op haar 93ste is ze de oudste yoga-lerares ter wereld!

Op haar 93ste bruist Tao Porchon-Lynch nog van energie. Bij dageraad staat deze dame al klaar om haar eerste yogacursus van de dag te geven. De tand des tijds lijkt geen vat op haar te krijgen: ze is nog minstens even soepel als haar leerlingen. Haar liefde voor het leven en de natuur houdt haar in topvorm.

Op haar 8 jaar begon Tao yoga te beoefenen nadat ze op een strand in Pondicherry, in de golf van Bengalen, een paar jongens indrukwekkende poses zag aannemen. Eenmaal volwassen stort ze zich in de showbusiness: ze werkt achtereenvolgens als cabaretdanseres, actrice en model.

In 1982 - ze was toen 45 jaar - start Tao Porchon-Lynch als yoga-instructrice. In de staat New York richt ze het Westchester Institute of Yoga op, waar op dit moment nog meer dan 400 leerlingen les volgen.

Na een heupoperatie in 2000 waarschuwen de dokters haar dat een aantal bewegingen voortaan wellicht niet meer haalbaar zullen zijn. Maar de vastberaden Tao hervindt haar souplesse volledig en verbaast daarmee de medische wereld. Een lotushouding? Geen probleem!

In mei 2012 ziet Tao Porchon Lynch haar buitengewone parcours beloond met een vermelding in het Guinness Book of World Records. Ze gaat voortaan door het leven als oudste yogalerares ter wereld. Fiftytoo wenst haar nog jarenlang voldoening met haar lessen!