60-plusser gespierder door visolie

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Zestigplussers worden gespierder en sterker door voedingssupplement met visolie.

Voedingswetenschappers van de Washington University School of Medicine ontdekten dat 60-plussers gespierder en sterker werden als ze visolie toevoegden aan hun dagelijkse voeding.

Het onderzoek

De onderzoekers verdeelden enkele tientallen gezonde mannen en vrouwen van 60-85 jaar in 2 groepen. De ene groep kreeg gedurende een half jaar een placebo met maïskiemolie, de andere groep slikte dagelijks 4 capsules met visolie.

Wat bleek? Zestigplussers, zowel mannen als vrouwen, worden gespierder en sterker door het voedingsupplement met visolie. De proefpersonen slikten 2 capsules bij het ontbijt, en nog eens twee bij avondeten. In totaal consumeerden de proefpersonen in de visoliegroep dagelijks 1.86 gram EPA en 1.5 gram DHA. Zoveel visvetzuren krijg je ook binnen als 200-400 gram zalm, haring of sardines eet.

Het lichaamsgewicht en de lichaamssamenstelling van de proefpersonen veranderde niet. Wat wel veranderde was de omvang van de spieren van de proefpersonen. Die nam volgens scans significant toe. De wetenschappers lieten hun proefpersonen niet gewichtheffen, en konden dan ook niet vaststellen of ze ook sportiever geworden waren door het supplement. Visolie in de overgang

Andere onderzoeken bewezen al dat visolie onder andere ons leer-, denk- en spraakvermogen, de motoriek, het geheugen, de stemming en ons gedrag stimuleert.

Voldoende omega-3 zorgt voor een toename van het goede cholesterol HDL en verlaagt het slechte LDL cholesterol. Er zijn meerdere studies die aangeven dat voldoende vette vis een gunstige invloed heeft op hart- en bloedvaten.

EPA, een van de vetzuren in vette vis, heeft een bewezen gunstige invloed op hormoonschommelingen, zoals tijdens menstruatie, zwangerschap en de overgang.