6 tips om minder te betalen… én iets te doen voor het milieu!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Iets voor het milieu doen en tezelfdertijd geld besparen... als dat geen goed idee is! We hebben het niet over grote isolatiewerken of over het plaatsen van zonnepanelen of windmolens. Nee, er zijn ook kleine, dagelijkse dingen die u de kans bieden uw rekeningen op een eenvoudige en snelle manier te verminderen.

Verwarming

Zet uw verwarming 1 of 2 graden lager en u zult 5 à 10% minder betalen op uw elektriciteitsfactuur! Bent u bang dat u kou zult hebben? Verminder de temperatuur geleidelijk aan: eerst een halve graad, dan nog eentje... U zult zien dat u het verschil niet voelt. Uw portemonnee daarentegen...

Indien u iets moediger bent, kunt u de temperatuur 3 graden lager zetten en een dikke trui aandoen! Indien u de verwarming ook ’s nachts laat branden, stel haar dan in op 17 of zelfs 18 graden.

Waakstand

Toestellen die u met behulp van een afstandsbediening uitzet (tv, stereo-installatie, dvd-speler, videorecorder...) blijven elektriciteit verbruiken ook al denkt u dat ze uitgeschakeld zijn... Eigenlijk staan ze nu in waakstand. Een tip: zet ze helemaal uit en u zult heel wat geld besparen!

Laat u uw computer aanstaan zonder hem te gebruiken? Zet dan op z’n minst het scherm en de luidsprekers uit, dan spaart u toch al iets uit!

Kies voor A!

Het is een feit dat klasse A huishoudtoestellen u helpen geld te besparen. Maar ze zijn doorgaans wel duurder in aankoop, wat heel wat mensen ontmoedigt.

U moet weten dat het Brussels gewest premies toekent die tot 30% van het aankoopbedrag van het toestel kunnen oplopen, met een maximum van € 100, indien u een diepvriezer of een koelkast koopt die beantwoordt aan de energienormen uit de klasse A++. Er zijn ook premies voor klasse A droogkasten op elektriciteit (30% / maximum van € 100) of op gas (30% / maximum van € 400).

Vaatwasmachine of met de hand afwassen?

De huidige vaatwasmachines verbruiken weinig water en elektriciteit. In bepaalde gevallen verbruikt een vaatwasmachine zelfs minder water dan wanneer u de afwas met de hand zou doen (onder stromend water of door het water regelmatig te verversen).

Denk dus twee keer na voor u de kraan opendraait... Soms is de meest luie oplossing ook de meest milieuvriendelijke! We geven u toch enkele tips: vul uw vatwasmachine helemaal en spoel uw vaat ook niet op voorhand af.

Spaarlampen

Volgens de fabrikanten verbruiken spaarlampen 80% minder energie dan klassieke gloeilampen.

U bent niet overtuigd? De website van het Vlaams gewest biedt u de mogelijkheid concreet te berekenen hoeveel u zult besparen indien u uw gewone lampen vervangt door spaarlampen: www.energiesparen.be.

We geven u ook nog enkele andere tips die misschien evident lijken maar die niet altijd toegepast worden: doe altijd het licht uit wanneer u een kamer verlaat of maak zo lang mogelijk gebruik van natuurlijk licht.

Koelkast / diepvriezer

Wist u dat uw koelkast/diepvriezer verantwoordelijk is voor 30% van uw elektriciteitsfactuur? Om (geld- en energie)verspilling te vermijden, plaatst u hem best in een ruimte die niet te warm is en moet u hem regelmatig ontdooien.

Ook handig om te weten: Amerikaanse koelkasten verbruiken merkelijk meer elektriciteit dan “klassieke” koelkasten. Wanneer u een lekker gerechtje hebt klaargemaakt en u het in de koelkast wilt bewaren, wacht dan tot het afgekoeld is. Zo vermijdt u dat uw koelkast voor niets moet werken.

Lees ook het artikel “Hoe betaalt u volledig legaal minder belastingen?”.