55-plussers dromen vaak in zwart-wit

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Het zijn vooral senioren die kleurloos dromen!

Je hoort er nooit iemand over praten; kleurloos dromen. Maar toch zijn ze er; de mensen die in zwart-wit dromen. En dat blijken vooral 55-plussers!

Zwart-wit televisie

De blootstelling aan zwart-wittelevisie in de kindertijd lijkt de gemeenschappelijke noemer te zijn. In de jaren 40 van de vorige eeuw toonden onderzoeken aan dat driekwart van de Amerikanen, inclusief universiteitsstudenten, "zelden" of "nooit" kleuren in hun dromen zag.

Een studie die dit jaar werd gepubliceerd toonde aan dat mensen van 25 jaar en jonger bijna nooit in zwart-wit dromen. De droombeelden van mensen onder de 25 jaar, waren maar in 4,4% van alle gevallen kleurloos. Bij de onderzochte mensen ouder dan 55 die opgroeiden met weinig toegang tot kleurentelevisie, meldden dan weer 12% dat ze dromen in zwart-wit.

De onderzoekers suggereren dat er een kritische leeftijd is waarin wordt bepaald hoe je dromen worden gevormd. Die cruciale leeftijd is tussen de 3 en de 10 jaar, wanneer kinderen het vermogen beginnen te ontwikkelen om te dromen. Televisie en film zijn van nature interessant en emotioneel beladen, net als dromen. Daarom zou je in je dromen wel eens de vorm van de beelden kunnen kopiëren die je op het scherm hebt gezien. Mensen die als kind veel naar zwart-witbeelden hebben gekeken, zouden daardoor veertig jaar later nog steeds vaak kleurloze dromen beleven. De jongeren vandaag, die fanatieke spelers zijn van computerspellen, beleven hun dromen waarschijnlijk alsof zij voor een computerscherm zitten.