50-plusser wacht te lang met hoortest

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Een vijfde van de senioren loopt langer dan drie jaar rond met gehoorproblemen voordat zij een hoortest laten uitvoeren.

Een tiende van de senioren in de Benelux hoort al langer dan zes jaar niet naar behoren. Toch denkt ruim 80 procent de senioren die in een hoorwinkel langskomt voor de hoortest dat een hoortoestel aan hen nog niet besteed is.

Veel ouderen hebben al lang last van gehoorverlies, maar lijkt hier zelf niet de ernst van in te zien. Vaak zijn het de mensen in de omgeving van slechthorenden die aangeven dat het nodig is een hoortest te doen.

Slechthorend

Één op de vijf slechthorende senioren komt door de onbehandelde beperking wel eens in gevaarlijke situaties terecht. Zo horen zij verkeer niet altijd tijdig naderen en ontstaan er misverstanden in de communicatie.

Sommige mensen gaan te laconiek om met de achteruitgang van het gehoor. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld omdat men er niet aan toe wil geven en dat men de geleidelijke achteruitgang zelf minder snel door heeft.

Meer dan de helft van de slechthorende senioren die het probleem erkennen, zien het verminderde gehoor als een sociale beperking. Twintig procent geeft aan dat het slechthorend zijn tot meer eenzaamheid leidt. Daarmee is de sociale impact van slecht horen sterker dan slecht zien: twee op de tien (19%) slechtziende senioren ervaart slecht zicht als sociale beperking.