50-plusser: vitamine D bijnemen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Vrouwen vanaf 50 hebben extra vitamine D nodig, mannen vanaf 70.

Onderzoek naar de hoeveelheid vitamine D in uw bloed is zelden nodig. Heb je te weinig vitamine D, dan merkt men dat vooral in de botten. Bij kinderen gaat het om groeiafwijkingen en bij ouderen om verzwakking van de botten waardoor deze gemakkelijker breken.

De huid maakt vitamine D aan wanneer je buiten bent en de zon op jouw huid schijnt. Ook als het overdag bewolkt is, komt er zonlicht (UV-B stralen) op jouw huid - tenminste op de naakte huid, zoals het gezicht of je handen. En dat geldt ook voor de winter; zelfs op een bewolkte, winterse dag kan je vitamine D aanmaken door een half uurtje buiten te lopen en je niet helemaal toe te dekken. Wanneer je veel buiten komt, heb je meestal voldoende vitamine D.

Maar op oudere leeftijd maakt de huid minder vitamine D aan. Voor vrouwen is dat na de overgang; rond 50 jaar. Voor mannen is dat na 70 jaar.

Wat gebeurt er als je te weinig vitamine D aanmaakt?

Tekort aan vitamine D en calcium kan botontkalking veroorzaken, met name bij vrouwen na de overgang. Dit heet osteoporose. Bij botontkalking hebben deze brozere botten een grotere kans op breken. Op oudere leeftijd kunnen daardoor wervels inzakken.

Ook kan een soort verweking van de botten optreden met bot- en spierpijn in de bovenbenen en heupen. Dat merk je als je moeilijk uit een stoel kan opstaan, waggelend loopt en gemakkelijk brekende botten hebt. Dit heet osteomalacie.

Vitamine D kan je zonder doktersvoorschrift krijgen. Aarzel dan niet om op oudere leeftijd extra vitamine D te nemen in de vorm van een supplement!