5 tips om te genieten van een winter zonder verkoudheid

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wat moet je doen om een verkoudheid te vermijden? Is het mogelijk de winter door te komen zonder verkoudheid? Met onderstaande tips zal je in ieder geval het risico op verkoudheden tot een minimum beperken.

Hier volgen onze 5 gezondheidstips!

Verkoudheid vermijden? Eet goed!

In de winter krijgt ons lichaam het zwaar te verduren. Het lichaam moet zich verdedigen tegen talrijke virussen en winterse microben. Bovendien moet het lichaam het stellen zonder de belangrijkste bron van vitamine D (de zon!) … Gezonde voeding is daarom essentieel om niet herhaaldelijk verkouden te zijn!

Geef de voorkeur aan seizoensfruit en – groenten. Seizoensfruit en – groenten hebben niet enkel een betere smaak, ze zijn nog goedkoper ook!

Eet in de winter dus porei, wortelen, kolen, witloof, … naar hartelust. Je kan afwisselen tussen soep, stoemp en groentengratin ! Een vers geperst sinaasappelsap bij het ontbijt en 2 mandarijntjes tussendoor en je bent in vorm!

Sommige groenten, zoals kolen en broccoli versterken bovendien het immuunsysteem dus het zou jammer zijn daar niet van te genieten!

Verkoudheid vermijden? Doe aan sport!

Het is bewezen dat sport het immuunsysteem ondersteunt en versterkt. Hoe meer je sport, hoe minder risico je loopt een verkoudheid te krijgen.

Maar opgelet! Overdrijven is ook niet de bedoeling. Bij te grote inspanningen kan het lichaam nog gevoeliger worden voor virussen. Probeer dus de gulden middenweg te zoeken door iedere dag 30 minuten lichaamsbeweging in te lassen!

Verkoudheid vermijden? Kleed je warm aan!

Je hoeft uiteraard geen 3 wollen truien aan te trekken maar wanneer het kwik daalt, is het wel belangrijk dat je je lichaam beschermt tegen de koude.

Hierbij enkele tips:

- Bescherm je hoofd. Je lichaamstemperatuur kan snel dalen via je schedel dus het is essentieel je hoofd te beschermen.
- Zorg dat je handen en voeten voldoende bedekt zijn.
- Kleed je echter niet te warm aan. Door je te warm aan te kleden, wordt het verschil tussen je lichaamtemperatuur en de buitentemperatuur groter en dat is ook weer niet de bedoeling.
- Vermijd kleding met synthetische stoffen waarmee je sneller gaan zweten en door die vochtigheid kan je een verkoudheid oplopen. Zet de verwarming niet te hard. Temperatuursverschillen vermoeien ons lichaam.

Verkoudheid vermijden ? Slaap lekker!

Luister naar je lichaam en slaap genoeg ! Dankzij slaap kan je lichaam herstellen, zowel op lichamelijk als op mentaal vlak.

Stress op het werk, discussies binnen het gezin, koude, virussen… ons lichaam wordt de hele dag op de proef gesteld! Zorg daarom dat je voldoende rust en geef je lichaam de uren rust die het vraagt.

Een studie heeft uitgewezen dat je 3 keer minder kans hebt een verkoudheid te krijgen als je 8 uur per nacht slaapt.

Goede nacht!

Verkoudheid vermijden ? Nog enkele tips!

Dan nog enkele eenvoudige tips om winterverkoudheid te vermijden:

- Drink voldoende: drink voldoende water maar ook groene thee die veel antioxidanten bevat. Vermijd alcohol want dat levert de lever veel werk op en dehydreert het lichaam.

- Zorg voor een onberispelijke hygiëne: was regelmatig je handen, vooral als je pas naar toilet bent gegaan, nadat je in winkels bent geweest of het openbaar vervoer hebt genomen.

- Zoek frisse lucht op, verlucht het huis. Voor de rokers is de boodschap: probeer zo snel mogelijk te stoppen of zo weinig mogelijk te roken.