5 tips om een trombose te herkennen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Hoe herken (en voorkom) je bloedklonters?

Een trombose of een bloedklonter gebeurt wanneer bloed verdikt in een bloedvaat en een opstopping vormt. Dit maakt het moeilijk voor een normale bloedstroom om verder te stromen, grote bloedklonters kunnen gaan ’reizen’ en zelfs meegevoerd worden tot aan het hart om daar voor blakkades te zorgen. Het gevolg? hartaanvallen of hartfalen.

Hoe herken je zo’n trombose nu eigenlijk?

1. Opgezwollen kuiten: Naast een warm gevoel, kunnen tromboses in de benen ervoor zorgen dat een kuit opvallend gaat zwellen tegenover de andere. Ook roodheid of een verkleuring kunnen plaatsvinden wanneer een bloedklonter ontstaat; als je goed zichtbare aderen hebt, en je rode strepen kunt zien op je been, kan dit een teken zijn van een bloedklonter.

2. Pijn: Een ander vaak voorkomend signaal van bloedklonters is pijn in je benen, kuiten of voeten. Je kuiten kunnen ook pijnlijk of gespannen aanvoelen wanneer je er op drukt.

Als je een bloedklonter in je longen krijgt, moet het zo snel mogelijk door een dokter behandeld worden. Een belangrijk signaal is een pijn die voelt alsof je een gat aan een kant van je borstkas of in je rug hebt. Als je niet ziek bent, en je hoest zonder reden, check je beter de symptomen van bloedklonters in je longen, zoals hartkloppingen, pijn in de borstkas en moeite bij het ademhalen.

Een bloedklonter of een bloeding in de hersenen wordt een beroerte genoemd. Het leidt tot een tekort aan zuurstof in de hersenen, en kan een barstende koppijn veroorzaken. Het kan ook zorgen dat je plotse problemen hebt bij het spreken of zien. Andere vaak voorkomende symptomen van een beroerte zijn gevoelloosheid, vaak aan 1 zijde, verwarring en duizeligheid.

3. Plots zichtverlies: Als je plots slecht ziet door 1 oog kan dat een oogtrombose zijn of een teken van een beroerte.

4. Uitvalverschijnselen: zoals verlamming van arm en/of been, moeite met spreken, uitval van een gezichtshelft, evenwichtsstoornissen, dubbelzien zijn een reden om je meteen naar het ziekenhuis te laten rijden.

5. Ongeveer 60 % van alle trombosegevallen ontstaat tijdens of na een ziekenhuisopname. Trombose als gevolg van een behandeling in het ziekenhuis kan nog tot ongeveer een maand na de opname optreden. Let daarom extra goed op de bovenstaande symptomen als je uit het ziekenhuis komt.