4 tips voor de aankoop van een woning

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Het is zover ! Je hebt beslist om de grote stap te zetten en een woning te kopen. Fiftytoo geeft je enkele tips om onaangename verrassingen te vermijden.

Eerste halte : de bank !

Het is verstandig om een afspraak te maken met je bankier nog voor je panden gaat bezoeken. Zo kan er eerst een simulatie worden gemaakt van je toekomstige lening in functie van je financiële mogelijkheden. Zo weet je ook in welke prijscategorie je een woning kan beginnen zoeken. Nu kan je dus met financiële kennis van zaken aan je zoektocht beginnen!

Bepaal je criteria !

Minimum 70 m2, een lift, dichtbij openbaar vervoer,.. ieder heeft zo zijn eigen criteria en eisen. Maak een overzicht van de eisen waaraan de woning voor jou moet voldoen voordat je een afspraak maakt voor een bezoek en stel de nodige vragen al aan telefoon. Zo vermijd je onnodige verplaatsingen. Hoewel je natuurlijk wel veeleisend mag zijn voor je beslist te investeren, moet je tegelijkertijd ook realistisch blijven. De ideale woning aan een redelijke prijs vinden, is geen sinecure en dan drukken we het nog zacht uit. Met de nodige wilskracht en wat geduld zal het je echter wel lukken !

Op huizenjacht !

Wanneer je dan effectief een aantal huizen of appartementen gaat bezoeken, is het raadzaam om iemand mee te nemen met kennis van zaken, zelfs als het voor jou alleen is. Je zal misschien dadelijk gecharmeerd zijn door de mooie open haard maar daardoor de vochtplekken in het hoekje niet opmerken… Met 2 zie je altijd meer dan alleen! Aarzel niet om een meter mee te nemen (de afmetingen die in advertenties worden vermeld, zijn vaak een beetje groter dan in werkelijkheid), evenals een kompas (het zou jammer zijn later te ontdekken dat de tuin met de mooie veranda naar het Noorden gericht is) en als je vakmensen kent, aarzel dan niet hun mening te vragen over de woning. Als het de huurders zijn die je door de woning gidsen, stel hen dan ook enkele vragen ivm eventueel lawaai, contact met de buren, kenmerken van de omgeving,… Ook de buren zelf kunnen een interessante informatiebron zijn.

Heb je gevonden wat je zoekt?

Is je oog gevallen op een appartement of loft in mede-eigendom? Dan zijn er nog wel enkele interessante documenten die je aan de eigenaar zou moeten vragen: het reglement van mede-eigendom, de basisakte van het gebouw, het overzicht van de jaarlijkse (gemeenschappelijke en individuele) kosten, gegevens over het reservefonds, de gegevens van de syndicus en de verslagen van de laatste algemene vergaderingen. Bij het doornemen van deze documenten kan je nog het een en ander bijleren over het gebouw. Ben je overtuigd ? Dan is het moment aangebroken om een bod te doen! Denk goed na over het bedrag dat je voorstelt want als het aanvaard wordt, gaat de verkoop door. Bij het opstellen van je bod is het belangrijk hier een aantal voorwaarden aan te verbinden, zoals het bekomen van je lening of stedenbouwkundige informatie. Indien je lening bv. toch zou worden geweigerd bij de bank, kan je zo nog altijd de verkoop stopzetten. Ook als uit de stedenbouwkundige informatie blijkt dat het gebouw niet aan alle eisen voldoet, heb je dan nog het recht om de aankoop te weigeren. Fiftytoo wenst je een interessante zoektocht!