3 zogenaamde gezonde voedingsmiddelen die je beter vermijdt

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Gezond eten is moeilijker dan je denkt. De voedingsindustrie wil ons dan ook meer doen consumeren dan we nodig hebben. Een kritische kijk is dus geen overbodige luxe.

Voedselproducenten verleiden ons met vermeldingen als ‘vetarm’, ‘hoog vezelgehalte’, ‘bio’ en meer van dat moois. Fiftytoo prikt alvast enkele zeepbellen door!

Verbeterd water

Drankjes zoals vitaminewater zijn in wezen suikerhoudende dranken waaraan vitaminen zijn toegevoegd. Ze zijn schadelijk voor de gezondheid. Of vitaminen opgelost in water enig voordeel hebben hangt af van wie je bent en hoeveel vitaminen je binnenkrijgt. Sommige mensen nemen op die manier te veel van bepaalde vitaminen en mineralen op.

Je drinkt beter water uit de kraan. Het is van nature calorievrij en het hydrateert je lichaam. Niks is gezonder dan dat!

Energierepen

Energierepen, die ook wel bekend staan als maaltijdvervangers, zouden gezond zijn en helpen om af te vallen of om spieren op te bouwen. Maar in werkelijkheid zijn het caloriebommen. Los van de toegevoegde vitaminen, proteïnen of vezels is in de meeste gevallen suiker weer één van de hoofdbestanddelen.

Je kan beter fruit of groenten kiezen als snack. Of een yoghurt om spieren te ontwikkelen. Als je een trektocht plant, neem dan noten en gedroogd fruit mee als sterkmakers.

Meergranen voeding

Meergranen brood, crackers en ontbijtgranen zijn vaak minder gezond dan je denkt. Mensen lezen ‘meergranen’ en denken aan volgranen. Maar dat is niet zo. Een meergranenbrood bevat ingrediënten van meerdere soorten granen (tarwe, rogge, lijnzaad, zonnebloempitten, haver ...), maar de kans is groot dat het vooral met geraffineerde granen bereid is. In een volkorenbrood daarentegen zijn de volledige graankorrels verwerkt. Het bevat daarom meer vezels en veel meer voedingsstoffen.

De hele zaden die in een meergranenbrood verwerkt worden, zijn evenmin interessant. Die worden immers niet verteerd, tenzij je erop knabbelt.

Controle op voedings- en gezondheidsbeweringen

Maar er is goed nieuws. De overheid gaat er strenger op toekijken of voedings- en gezondheidsbeweringen wel correct zijn. Verkoopsargumenten zoals ‘bevordert de darmtransit’ moeten bijvoorbeeld een wetenschappelijke grond hebben.