Veroorzaakt junk food Alzheimer?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Maandag lazen we in The Guardian dat er wel degelijk bewijs is dat een slecht voedingspatroon één van de oorzaken van Alzheimer is.

Er is een pak bewijsmateriaal dat Alzheimer hoofdzakelijk een aandoening van het metabolisme is. Sommige wetenschappers gaan zelfs zover om de ziekte een nieuwe naam te geven: type 3 Diabetes.

Op 1 september stond het verhaal op de cover van het toonaangevende wetenschappelijke magazine New Scientist. Het verhaal was verre van compleet, maar de bewijzen zijn overweldigend.

Volgens recente cijfers zijn er wereldwijd 35 miljoen mensen die lijden aan Alzheimer. Op basis van de bevolkingspiramide mogen we dat cijfer ongeveer verdrievoudigen tot 100 miljoen mensen in 2050. Maar vele wetenschappers geloven in het feit dat Alzheimer voornamelijk wordt veroorzaakt door de slechte reactie van het brein op insuline. Wanneer dit allemaal wordt opgeteld bij het aantal mensen dat lijdt aan type 2 diabetes (sterk gelinkt aan obesitas), in Amerika verdrievoudigde dit cijfer de laatste dertig jaar, staan we voor een potentieel enorme toename van Alzheimer.

Bron: The Guardian (George Monbiot)