Nieuwe trend: alternatieven voor ’bomma’ en ’bompa’

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

In Groot-Brittannië en de VS is de trend niet nieuw: grootouders willen zelf kiezen hoe ze door hun kleinkinderen worden genoemd. Ook bij ons komt het meer en meer voor.

Er zijn verschillende redenen waarom een grootouder de klassieke ’bomma’, ’bompa’, ’oma’ of ’opa’ niet meer wil horen: ze voelen zich er te oud voor, vinden het te gewoontjes of te ouderwets, ... Voor de babyboomgeneratie is oud worden de grootste nachtmerrie. Bij de geboorte van hun eerste kleinkind zijn ze dan ook niet alleen in de wolken maar ook doodsbang om ’bomma’ of ’bompa’ te worden. Ze willen graag zelf kiezen hoe ze worden genoemd door de kleinkinderen.

Typisch Amerikaans?

Op het eerste zicht wel, maar ook bij ons zie je steeds vaker varianten voor de klassiekers: opi, pappie, peetje, vava, groupie, brompa, poepoe, omi, mamie, moemoetje, marraine, mima, .... de variaties zijn eindeloos.

In de States zal George W Bush dit jaar voor het eerst grootvader worden. Hij grapte al dat hij liefst ’Sir’ zou genoemd worden. Maar hij kan beter kiezen uit varianten als Brapa, Papa, pop pop, Pops of gramps.... Maar het kan ook hipper, geïnspireerd door vreemde of jongerentalen: Big Daddy, Papa Bear, Go-Go, Morfar (Deens)

Goldie Hawn is alweer enkele jaren grootmoeder. Ze is een echte ’glam-ma’, maar had ook Queenie, Bamma, Birdie, Gaga, GG, Maw Maw, Nanou, ... kunnen genoemd worden.

En jij? Hoe word jij genoemd door je kleinkinderen? Of hoe wil je genoemd worden?

Bron: HLN Beeld: archief