Menopauze bij mannen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Enkele maanden geleden stapte een 72-jarige man binnen bij een dokter met een moeilijk te omschrijven probleem. Hij was de hele tijd moe en had zijn levensvreugde verloren. Na een simpel bloedonderzoek viel het verdict: een tekort aan testosteron.

Een laag testosteronniveau zorgde ervoor dat de man geen levensvreugde meer kende, dat zijn libido verdween en dat hij minder naar het sportcentrum ging. Daardoor verdween ook zijn focus op het werk. Maar hij had geluk omdat hij hulp zocht.

Testosterongel

Nadat de man twee weken een testosterongel had gebruikt, belde hij de arts in kwestie om te vertellen dat hij opnieuw intiem was met zijn vrouw waarmee hij al meer dan veertig jaar was getrouwd, dat hij zich weer zichzelf voelde en zijn levensvreugde had terug gevonden.

Huffington Post publiceerde een interview met de arts in kwestie, Dr Raskin, superviserend dokter bij Ageless Men’s Health, een Amerikaanse nationale organisatie die zich bezighoudt met de gezondheid van mannen en anti-veroudering. Wij vatten de belangrijkste vragen en antwoorden voor je samen.

Hoe vaak komt menopauze voor bij mannen?

Dr Raskin: "De laatste vijf tot zeven jaar krijgen we veel meer patiënten over de vloer met mannelijke menopauze. Ik denk dat het probleem - tot op zekere hoogte - altijd heeft bestaan, maar dat mannen nu makkelijker naar een dokter stappen omdat ze merken dat een laag testosteronniveau hun leven negatief beïnvloedt en dat niet per se zo hoeft te zijn."

Een studie wees uit dat 38% van de mannen ouder dan 45 lijden aan een laag testosteronniveau.

Welke symptomen zorgen ervoor dat een patiënt naar de dokter stapt?

"Interessant genoeg is het niet enkel een lager libido dat de mannen tot bij ons brengt, hoewel het zeker een belangrijke oorzaak is. Vaak voelen mannen zich bijna depressief, niet meer zichzelf en hebben ze geen interesse meer in wat hen vroeger plezier bezorgde. Hun levensvreugde is weg. En ja: in sommige gevallen is er ook sprake van erectiestoornissen en een verminderd libido."

Doet dit probleem zich vooral voor bij mannen van 70, 80 jaar?

"Absoluut NIET. Er zijn mannen van 80 en ouder die er totaal geen last van hebben en veertigers die er wel last van hebben. Mannen met type 2 diabetes hebben sowieso meer kans, net als mannen met een hoge bloeddruk en mannen die bepaalde medicatie nemen. Opiaten kunnen het testosteronniveau laten zakken. Mannen die steroïden hebben ge/misbruikt kunnen er ook last van krijgen op het moment dat ze ermee stoppen. Obesitas is ook gelinkt aan een lager testosterongehalte."

Hoe zit het proces van de diagnose en behandeling eruit?

"Eerst doen we een bloedtest en als het testosterongehalte laag is, kijken we verder om te checken welke andere oorzaken er kunnen zijn. Als die allemaal zijn uitgesloten, is de therapie vrij simpel: een testosteronvervangende gel of patch of zelfs injecties, alles op voorschrift."

En dat is het?

"Nee, er is uiteraard ook opvolging om er zeker van te zijn dat er niet te véél testosteron in het bloed zit. Want dat kan dan weer zorgen voor geïrriteerd of zelfs agressief gedrag. Er zijn ook mogelijke verbanden met prostaatkanker hoewel er nog geen langlopend onderzoek naar is gevoerd. Een andere bijwerking kan zijn dat de vrouw voor de behandeling kloeg dat haar man totaal geen interesse had in seks en nu de hele tijd wil vrijen .... "

Bron: Huffington Post Foto: archiefbeeld, niet van de man in kwestie