Alzheimer aan de feesttafel

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De feestdagen draaien helemaal rond familie en traditie: we zetten gerechten op tafel die onze moeder leerde kennen bij haar grootouders, gaan op de foto met oma en opa en bakken samen met onze kinderen koekjes uit het familiereceptenboek.

Terwijl onze ouders en andere volwassenen in ons leven ouder worden, blijkt dat er meer en meer onder hen de diagnose Alzheimer of een andere vorm van dementie te horen krijgen. Recent nog organiseerde Studio Brussel de actie Music For Life die helemaal rond dementie draaide. In ons land lijden naar schatting 165.000 mensen aan dementie en dit aantal stijgt zeer snel. "Binnen vijftien jaar zal het aantal tussen de 200.000 en 220.000 liggen", zei Jurn Verschraegen van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen in Knack.

Onaangename ervaring

Voor onze familieleden die het gevecht tegen geheugenverlies voeren, gaan we dan ook op zoek naar manieren om hen te integreren in de feestelijkheden. Maar voor we naar oplossingen beginnen te zoeken, moeten we ons misschien ook even afvragen of we dit echt voor hen doen, of is het eerder voor onszelf?

Zo is er het verhaal van een Amerikaanse journaliste over het Thanksgiving diner met haar tante die aan Alzheimer lijdt. De dame in kwestie pikte haar tante ’s morgens op om mee te vieren met de familie. Zo kon ze Thanksgiving vieren met de mensen die van haar houden en die er alles voor deden om haar dag aangenaam en comfortabel te maken. Maar, dat lukte niet. Normaal eet haar tante om 12u ’s middags, maar het feestmaal startte pas om twee uur in de namiddag. Ze wist ook niet in wiens huis ze was en herkende de mensen niet die eens zo dichtbij haar stonden. Ze was weg van haar thuis, weg uit haar comfort zone en bij mensen die ze niet meer kende. Een onaangename ervaring voor zichzelf én voor de hele familie.

Alternatieve tradities

Helaas is dit een veel voorkomend verhaal. Omdat we onze ouders en andere familieleden met dementie in ons leven willen houden, maken we de dingen vaak moeilijker dan ze zijn, zowel voor hen als voor onszelf. We willen mooie herinneringen creëren, maar we kunnen de tradities niet blindelings volgen.

Traditie draait rond continuïteit en verbintenis, en soms moeten die tradities aangepast op verfrist worden om de verbintenis leven te houden. In plaats van een geliefde met Alzheimer uit zijn routine te halen en mee te slepen naar een voor hem onbekende plek met mensen die hij niet langer herkent, kan je beter proberen om alternatieven te bedenken die het doel van het samen feesten niet voorbijschieten. Waarom niet een brunch meenemen naar oma thuis waardoor je haar schema niet in de war stuurt en ze in haar vertrouwde omgeving kan blijven? Als ze nog herinneringen heeft aan haar kindertijd, kan ze misschien helpen met koekjes bakken of mee de kerstboom versieren?

Denk aan de positieve herinneringen die je kan creëren met je familie, terwijl je de feestdagen gemakkelijker maakt voor jezelf en voor je ouders. Als valt het je soms moeilijk, soms moet je breken met tradities om nieuwe herinneringen te creëren.

Prettige feestdagen!

Bron: Huffington Post

Hier herbeleef je de Music For Life actie van Studio Brussel.