Zo bespaar je op verwarmingskosten

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Als we de weermannen en -vrouwen mogen geloven, staat ons nog een barkoude winter te wachten. Met de hoge energieprijzen van tegenwoordig willen we met z’n allen natuurlijk graag zo efficiënt mogelijk verwarmen. Wij geven je alvast enkele nuttige tips.

Als je met onderstaande tips rekening houdt, kan je vast en zeker een flinke besparing doen op je verwarmingskosten.

Deuren dicht!

Houd de deuren dan zo veel mogelijk gesloten om te vermijden dat de warmte snel wegstroomt. Als de (klein)kinderen de deuren niet achter zich sluiten, kan je deurveren installeren zodat je deuren automatisch sluiten.

Gordijnen dicht

Met gesloten gordijnen en/of rolluiken houd je de warmte lekker binnen.

Minimum temperatuur

Laat de kamers of ruimten niet te veel afkoelen, zelfs niet als je een weekendje weg bent. Het is voordeliger een temperatuur van 15-17 graden te behouden dan de verwarming helemaal uit te zetten. Je verbruikt erg veel energie om een door en door koude ruimte weer op temperatuur te krijgen.

Tocht

In kieren bij ramen en deuren kan je tochtstrips aan. Sluit ook overdag de tochtluikjes van de ramen in verwarmde ruimtes. Het is wel goed dat je de kamer laat luchten, maar doe dit dan bij voorkeur even ’s ochtends vroeg voordat je begint te verwarmen of ’s avonds laat als de verwarming al lager staat.

Leidingen

Isoleer de leidingen van je verwarming, zeker wanneer ze door koude ruimtes zoals de garage of kelder lopen.

Isolatiefolie

Tijdens de winter kan je een isolatiefolie achter de radiatoren plaatsen. Zo wordt er een maximum aan warmte afgegeven in de ruimte en een minimum aan de muur

Onderhoud

Ontlucht regelmatig de verwarming en laat ook de verwarmingsketel regelmatig nakijken en schoonmaken voor een optimale werking.

Slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kan je de verwarming een half uur voor je opstaat en/of thuiskomt van je werk omhoog laten gaan.

Niet tevreden over de temperatuur?

Heb je het vaak te warm of net te koud? Laat dan iemand van een verwarmingsbedrijf langskomen die de thermostaten voor de verschillende ruimten instelt op een ideale temperatuur.

We wensen je alvast een warme, zuinige winter toe!

Heb jij nog besparingstips? Deel ze dan met de andere lezers!