De voordelen van cranberry’s

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De cranberry is niet alleen een eeuwenoud voedingsmiddel, het beschikt ook over tal van geneeskrachtige eigenschappen.

De kleine rode bes uit Noord-Amerika werd al door de oorspronkelijke inwoners gebruikt om blaas- en nierziekten te behandelen. De eerste Engelse kolonisten gebruikten de bes zowel rauw als gekookt om allerlei kwalen te behandelen: verminderde eetlust, spijsverteringsproblemen, bloedziekten en scheurbuik door een tekort aan vitamine C. Maar wij kennen de plant het beste als middel om urineweginfecties te bestrijden.

De cranberry plant

De cranberry plant is een groenblijvende heidestruik, nauw verwant aan onze veenbes en blauwe bes. Vooral de rood-zwarte vruchten die in de zomer verschijnen die gebruikt worden. Cranberry sap is erg rijk aan anti-oxidanten, die de vrije radicalen in ons lichaam neutraliseren. Ze gaan herstellen schade aan celmembranen en vernietigen kwaadaardige cellen. Daarnaast zijn cranberry’s ook een uitstekende bron van vitamine C. Onderzoeken naar de anti-oxidant capaciteit van cranberry’s en de bescherming tegen hart- en vaatziekten of kanker worden nog volop gevoerd.

Infecties aan de urinewegen

Een aantal studies wijst erop dat de cranberry helpt om urineweginfecties van de blaas en de urinewegen te voorkomen bij vrouwen die last hebben van steeds terugkerende urineweginfecties. De werking ervan bestaat uit het voorkomen van ontstekingen, niet voor de behandeling ervan. Cranberry sap zou de kans op een terugkerende infectie met 50 % verminderen. Twee glazen per dag zouden al voldoende bescherming geven.

Maagzweren

Onderzoeken zouden ook bewezen hebben dat de cranberry effectief is in het voorkomen van maagzweren. Door het sap zou de hechting van de Helicobacter pylori aan de maagwand voorkomen worden.

Hart- en vaatziekten

De antioxidanten gevonden in de cranberry zouden het hart en de bloedvaten beschermen door het verlagen van LDL (“slechte” cholesterol), het ontspannen van de bloedvaten en het voorkomen van het ontstaan van plaques in de slagaders.

Kanker

De grote hoeveelheid vitamine C en antioxidanten zouden het lichaam kunnen beschermen tegen kanker. In reageerbuisproeven lijkt het cranberry extract de groei van kankercellen af te remmen, maar dit is nog niet bewezen bij mensen.

Mondhygiëne

Cranberry’s kunnen de groei van bacteriën ter hoogte van het tandvlees en rond de tanden tegen gaan. Men moet dan wel gebruik maken van ongezoet cranberry sap dat vrij bitter is van smaak.

Opgelet

Ook bij het gebruik van natuurlijke producten moet men rekening houden met bepaalde bijwerkingen. Cranberry sap en cranberry supplementen kunnen over het algemeen als veilig beschouwd worden, zelfs voor zwangere vrouwen. Toch moet je er rekening mee houden dat je een antibiotica behandeling niet vervangt door een sap behandeling. Cranberry sap werkt over het algemeen preventief als de infectie reeds onder controle is. Door het relatief hoge niveau aan oxalaten, chemische stoffen die het risico van nierstenen vergroten, is het gebruik van cranberry sap bij mensen met nierstenen of een aanleg voor nierstenen af te raden. Doordat het meeste sap van cranberry’s veel suikers bevat is deze vorm af te raden voor diabetes patiënten.

Bron: de Gezondheidswinkel

Foto: iStockPhoto