Wat we niet aan de huisarts vertellen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Uit een recente studie van het Amerikaans Archives of Internal Medicine is gebleken dat we bij de huisarts wel praten over onze grote en kleine pijntjes, vermageren en meer bewegen, maar dat we over onze stress en angst amper durven praten.

Tijdens amper 3% van de Amerikaanse doktersbezoeken wordt er gepraat over het verminderen van stress. Ter vergelijking: in 17% van de gevallen praten we over voeding, in 12% vragen we raad in verband met bewegen en sporten, bij 6% gaat het over gewichtsverlies.

Extreme stress

Het is een enorm laag percentage wanneer je weet dat tijdens een grootschalig onderzoek van de American Psychological Association ongeveer een kwart van de Amerikanen antwoordde dat ze last hadden van ’extreme stress’. Stress is al gelinkt aan chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes, kanker, astma en hartaandoeningen. Onderzoekers voorspelden dat 60 tot 80% van de doktersbezoeken met één of andere aan stress gerelateerde klacht zou te maken hebben. Maar het bleek dus over slechts 3% te gaan.

Oorzaak?

Volgens de onderzoekers is een gebrek aan tijd de oorzaak van deze gemiste gelegenheid om bepaalde ziektes op te sporen. Dokters zouden het gevoel hebben dat het ze aan tijd ontbreekt om te praten over stress management. Het is ook een feit dat bezoeken waarbij over stress management werd gepraat ook langer duurden.

Praat jij met je huisarts over stress of angsten?

Bron: HuffPost50