Link tussen mondgezondheid & diabetes

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De Nederlands Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) wijst op het belang van mondgezondheid als signaalfunctie voor diabetes.

Nederlandse tandartsen vinden dat mondgezondheid onderbelicht is als vroeg signaal voor mogelijke diabetes. Voorzitter van de NMT, Rob Barnasconi: "Er wordt bij diabetes vaak gedacht aan veel voorkomende klachten als vermoeidheid, spierzwakte en ouderdomsklachten. Maar er is weinig oog voor de signaalfunctie van de mondgezondheid zoals schimmelinfecties, ontstoken tandvlees en patiënten die klagen over veel dorst."

Signalen

Meer dan 850.000 Nederlanders hebben diabetes, 250.000 mensen weten echter niet dat ze de ziekte hebben.

Diabetici zijn vatbaarder voor ontstekingen, ook voor ontstekingen in de mond, zegt Barnasconi. „Natuurlijk hebben tandartsen een scherp oog voor mogelijke signalen, maar veel mensen komen één of twee keer per jaar bij hun tandarts. Het is daarom essentieel dat mensen dit ook zelf signaleren.”

Belangrijke signalen die kunnen wijzen op diabetes, ontstekingen in de mond, bloedend tandvlees, ontstaan van spleetjes tussen de tanden, aanhoudende slechte adem, en het los gaan staan van tanden of kiezen.

Bron: Spitsnieuws.nl