Koolhydraten enkel ’s avonds gezonder

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Uit een onderzoek van de Hebrew University of Jerusalem is gebleken dat een experimenteel voedingspatroon, waarbij enkel bij het avondeten koolhydraten worden gegeten, kan helpen bij obesitas.

Het voedingspatroon heeft invloed op de uitscheiding van hormonen die verantwoordelijk zijn voor gevoelens van honger en verzadiging en voor hormonen die in verband staan met het metabolisme. Het experimentele dieet helpt mensen die willen afvallen op de lange termijn en vermindert tegelijkertijd risicofactoren voor diabetes en hart- en vaatziekten.

Studie 78 politiemannen namen deel aan het experimentele dieet of aan een controledieet dat sterk gericht was op afvallen. In totaal hielden 63 van hen het dieet vol tijdens de zes maanden van het onderzoek. Voor de studie werd gekeken naar drie hormonen: leptine (verzadiging), ghreline (honger) en adiponectine (metabolisme). "We zijn op het idee gekomen door de ramadan", vertelt onderzoeksleider Zecharia Madar. "Wanneer zij overdag vasten en ’s avonds koolhydraten eten, verandert de hormooncurve van leptine."

Gezonder

De politiemannen die enkel bij het diner koolhydraten aten, hadden gedurende het onderzoek minder honger (door leptine en ghreline) en betere metabole uitkomsten dan de controlegroep. Hun lichaamsgewicht, buikomvang en lichaamsvet waren gezonder, maar ook de scores op het gebied van bloedsuikers en ontstekingsmarkers waren beter.

Onderliggende mechanismen

"Onze uitkomsten vormen een basis voor een nieuwe dieetvorm voor mensen die problemen hebben om een dieet vol te houden", aldus Madar. "Daarbij is het extra belangrijk voor mensen die risico’s op diabetes of hartziekten lopen. In vervolgonderzoek willen we proberen de onderliggende mechanismen te begrijpen."

De studie is gepubliceerd in de tijdschriften Obesity en Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Disease.

Bron: nu.nl