Gratis bus goed voor de gezondheid

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Uit een onderzoek in Engeland is gebleken dat zestigplussers die gratis het openbaar vervoer gebruiken, meer bewegen dan leeftijdsgenoten die niet gratis reizen met bus of tram. Ze wandelen en fietsen meer.

Niet enkel in Engeland, maar ook bij ons staat het gratis openbaar vervoer al een tijdje ter discussie. Maar nu is dus gebleken dat het wel degelijk een goede invloed heeft op de gezondheid.

Onderzoekers van het Imperial College in Londen onderzochten de lichaamsbeweging die is gelinkt aan het gratis openbaar vervoer gedurende vier jaar. Eind september publiceerden ze hun onderzoek in het American Journal of Public Health.

Iedereen heeft er baat bij

Sophie Coronini-Cronberg, van de School of Public Health aan het Imperial College, en haar collega’s analyseerden de UK National Travel Survey data van 2005, het jaar voor de lancering van het gratis openbaar vervoer, tot 2008. 16,911 zestigplussers in heel Engeland vulden de enquête in. De resultaten tonen aan dat mensen die over een gratis buspas beschikten, zich veel vaker ’actief verplaatsen’: ze wandelen en fietsen meer en maken vaker gebruik van het openbaar vervoer. Dit was het geval in alle sociaal-economische groepen: alle lagen van de maatschappij hebben dus voordeel bij het systeem.

Bron: Medical News Today Beeld: De Lijn