China treft seniorenvriendelijke maatregelen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Omdat ook de Chinese bevolking sterk veroudert en de helft van de senioren ver weg woont van zijn/haar kinderen, heeft de overheid er tal van maatregelen genomen.

Vorig jaar telde China 123 miljoen zestigplussers, volgend jaar zouden het er 200 miljoen zijn en tegen 2020 maar liefst 248 miljoen, bijna twintig procent van de bevolking. Van de senioren leeft 60% op het platteland, en daar is er haast geen sprake van een verzorgingsnet.

Lege nesten

Bovendien is uit een steekproef bij 20 000 Chinese senioren gebleken dat de helft van hen ver weg woont van hun kinderen. Dit grote aantal “lege nesten” zal de diensten voor bejaardenzorg onder druk zetten. 75 % van de stedelijke senioren en 71 % van de rurale hebben hun eigen woning. Meer dan 95 % in beide gevallen hebben een ziekteverzekering. Probleem is dat China te weinig beschikt over verpleegsters die bij de senioren thuis hun zorgen verlenen.

Liever thuis

Drie kwart van de senioren lijden aan chronische ziekten en 14 % geloven verzorging nodig te hebben, maar amper 11 % van de stedelijke en 12 % van de landelijke senioren ziet het zitten om naar een bejaardentehuis te verhuizen, omwille van de slechte reputatie die ze hebben. Homes met betere diensten zijn voor mensen met de lagere en middelhoge inkomens immers niet betaalbaar.

Dementie

In de wijkgebonden gezondheidscentra beschikt men niet over voldoende middelen om dementie in een vroeg stadium op te sporen en in de psychiatrie zijn er maar 1,58 bedden per 10.000 personen beschikbaar. In de rest van de wereld is dat 4,35 op 10 000. Van 2010 tot 2012 besteedde de Chinese overheid 15 miljard aan basismateriaal voor de instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en 6 miljard aan opleidingen voor het personeel. Statistieken wijzen uit dat van de zestigplussers 4,2 % getroffen zijn door dementie en deze graad stijgt tot 30 % boven de 85 jaar. Maar 1 % van de Alzheimer patiënten krijgt professionele hulp: de dure behandelingskost valt buiten de ziekteverzekering.

Voeding

Een nationale campagne van de Federatie van Buurtgezondheidscentra en Nestlé zet gezonde voeding voor ouderen in de kijker. Omdat gezondheid van hart en vaten het belangrijkste is voor de doelgroep, brengt Nestlé speciale melkpoeders en andere producten voor ouderen op de markt. In de buurtgezondheidscentra van 300 steden kunnen senioren ook terecht voor een gratis hartonderzoek.

Cultuur De Chinese overheid is ook van plan om meer culturele faciliteiten voor senioren te voorzien. Concreet wil men musea, galerijen en bibliotheken gratis toegankelijk maken, of toch minstens een voorkeurtarief toepassen.

Bron: Chinasquare.be Beeld: istockphoto.com