Tips & Tricks: wat te doen tegen pigmentvlekken?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wanneer we wat ouder worden, krijgen we er vaker last van: ouderdomsvlekken (lentigo) of levervlekken (zo genoemd vanwege de kleur, ze hebben niets met de werking van je lever te maken). Wat kan je er aan doen?

Vooral mensen met een licht huidtype en veel blootstelling aan zonlicht in het verleden lopen een hoger risico op lentigo. Er is een absoluut verband tussen het ontstaan van ouderdomsvlekken en de vroegere blootstelling aan zonlicht (of zonnebank). Ook mensen die vanwege een huidziekte (bijv. psoriasis of vitiligo) landurig met PUVA therapie zijn behandeld.

Een ouderdomsvlek is typisch een egaal bruin gepigmenteerde, scherp begrensde ovale of grillig begrensde vlakke plek van enkele millimeters tot enkele centimeters groot. De plekken komen vooral in het gelaat en op de handruggen voor. Een aandoening die wel eens wordt verward met ouderdomsvlekken is purpura senilis. Dit zijn ook donkere vlekjes die vooral voorkomen bij oudere mensen, maar ze worden niet veroorzaakt door een teveel aan pigment. Het zijn kleine bloeduitstortinkjes die ontstaan doordat de huid met het ouder worden minder elastisch wordt.

In sommige ouderdomsvlekken kunnen zich kwaadaardige pigmentcellen (lentigo maligna). In feite is dit het laatste stadium vóór melanoom, de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Een lentigo maligna onderscheidt zich van een gewone ouderdomsvlek door een wisselende en grillige pigmentatie. Bij ouderdomsvlekken die veranderen of klachten geven, moet de huisarts worden geconsulteerd.

Wanneer het om cosmetische redenen wenselijk is om de ouderdomsvlek te verwijderen zijn er twee mogelijkheden van behandeling: aanstippen met vloeibare stikstof of lasertherapie.

Stikstofbehandeling

Met de stikstofbehandeling worden de oppervlakkige huidcellen die pigment bevatten stuk gevroren en vervangen door nieuwe huidcellen die geen overtollig pigment bevatten. Bij (iets) te lang doorvriezen kan een litteken ontstaan.

Laserbehandeling Verwijdering met de robijnlaser wordt door velen als de behandeling van voorkeur gezien. Voordeel is dat de kans op littekenvorming zeer gering is. Een nadeel is de relatief hoge prijs van de behandeling. Bij beide behandelingen (stikstof en laser) komt het regelmatig voor dat de lentigo na verloop van tijd weer terugkomt.

Andere methoden

Andere, minder werkzame methoden zijn huidblekende crèmes, chemische peeling, en elektrocoagulatie (branden). Met huidblekende crèmes moet je voorzichtig omgaan omdat de huid kan overreageren. Als je de vlekken storend vindt, kun je ze ook met make-up camoufleren zodat ze minder opvallen. Een lentigo maligna moet altijd behandeld worden. Meestal bestaat deze behandeling uit operatieve verwijdering.

Bron: gezondheid.be