Wilsverklaring voor amper 10% demente rusthuisbewoners

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Een Vlaamse studie, die verscheen in het vaktijdschrift International Psychogeriatrics, wijst uit dat slechts tien procent van de Vlaamse rusthuisbewoners die zijn overleden aan de gevolgen van dementie over een wilsverklaring beschikte.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde al voor een tsunami van dementie. Wereldwijd zou er sprake zijn van 65 miljoen patiënten in 2030 en maar liefst 115 miljoen in 2050.

Uit het recente Vlaamse onderzoek blijkt dat amper tien procent van de overleden rusthuisbewoners met dementie een wilsbeschikking hadden. Bovendien kwamen de instructies, als ze er al waren, in 59% van de gevallen van de huisarts. Mogelijke ’instructies’ waren/zijn: geen ziekenhuisopname, geen reanimatie en geen kunstmatige voeding.

In slechts tien procent van de gevallen kwamen de instructies van de patiënt zelf. Een opmerkelijk resultaat, vooral omdat het voor deze kwetsbare groep alsmaar moeilijker wordt om hun wensen kunnen uitdrukken naarmate de ziekte voerdert. Daarom zou er tijdig moeten worden gedacht aan een planning van hun levenseinde, op een moment dat de patiënten nog instaat zijn om hun wensen op papier te zetten of toch minstens kenbaar te maken.

Bron: De Standaard

Beeld: istockphoto