1 op 3 zestigplussers hoort niet goed

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Heb jij de TV of de radio altijd luid staan? Moet je regelmatig vragen wat er net gezegd werd? Je bent niet de enige...

Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat 1 zestigplusser op 3 niet goed meer hoort.

Volgens het onderzoek hebben de Nederlanders een gemiddeld gehoorverlies aan het beste oor van minimaal 35 decibel na hun 65ste verjaardag. Het langlopende onderzoek, ERGO, nodigt al jaren gezonde mensen van 45 jaar en ouder uit voor uiteenlopende medische testen. Sinds 2011 wordt bij alle deelnemers ook een gehoortest afgenomen.

In België zijn we met zo’n 11 miljoen inwoners, waarvan 10% slechthorend is. Ongeveer 300 000 mensen, waarvan de gemiddelde leeftijd 74 jaar is, dragen een hoortoestel. Jaarlijks worden er op de Belgische markt meer dan 70 000 hoortoestellen verkocht.

Gehoorverlies van 35 decibel betekent dat een gesprek in een drukke ruimte, bijvoorbeeld tijdens een verjaardag, niet meer goed mogelijk is. Ook zullen de tv en radio harder staan dan normaal.

Gratis hoortest

Hoortoestellen zorgen ervoor dat de hersenen actief blijven en ook gewend aan alle dagelijkse geluiden, maar het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je je gehoor regelmatig laat controleren en problemen op tijd kunt vaststellen.

Online kan je een gratis hoortest meemaken; surf naar hoorprofiel.be en probeer het uit!

Opvallend is dat mannen en vrouwen qua gehoor steeds meer op elkaar gaan lijken. Mannen hoorden twintig tot dertig jaar geleden op latere leeftijd nog fors slechter dan vrouwen. Dit verschil is sterk verminderd. Dat heeft mogelijk te maken met de betere lawaaibescherming en voorlichting op het werk enerzijds en de slechtere leefgewoonten van vrouwen in de afgelopen decennia anderzijds.